Hagyományőrző cukrászipari termékek

DOBOSTORTA

2015. január 1-jén hatályba lépett A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV (Codex Alimetarius Hungaricus) 2-311 számú irányelve a hagyományőrző cukrászipari termékekről. Ezen irányelv a hagyományőrző cukrászati termékek minőségére és összetételére vonatkozó követelményeket határozza meg. A hagyományőrző termékek esetén csak a meghatározott összetevők használhatók fel, az előírt anyaghányad aránynak megfelelően.
A Dobos név védetté vált a karamellizált bevonattal együtt.

dobos torta

Felhasználható összetevők:

  • dobos piskótafelvert laphoz: tojássárga, tojásfehérje, cukor, búzaliszt, vaj
  • dobos krémhez: tojás, cukor, vaníliáscukor, vaj, étcsokoládé, kakaómassza, kakaóvaj
  • porcukor az olvasztott karamellizált tető elkészítéséhez

A Jagyutt Cukrászat termékpalettáját ez a következőképpen érinti:

  • Dobostorta: betartva a Magyar Élelmiszerkönyv irányelve alapján meghatározott összetevőket, és megjelenésre vonatkozó előírásokat, Dobos C. József eredeti receptje szerint készítjük.
  • Stefánia torta: dobos piskótalapokból készül csokoládékrém rétegezéssel, a tetejét csokoládéval történő bevonás után, kakaóporos hintéssel tesszük karakteressé. (beltartalmilag a régi dobostortánk átdolgozott változata).
  • Nosztalgia csokitorta: a megszokott minőségű nosztalgia dobostorta cukorbevonata nélkül, csokoládéval való áthúzással készül, ugyanúgy pörkölt dióval történő oldalhintéssel (régi nosztalgia dobostorta).

Az előírásban szereplő többi hagyományőrző terméket: Eszterházy torta, rigójancsi, indiáner, krémes már a hatálybalépés előtt hagyományőrző módon és összetételi arányban készítettük, ezeknél a termékeknél sem minőségben, sem árban változás nem történik.

TÖRTÉNELEM:

A dobostorta megalkotója Dobos C. József (1847-1924) híres pesti gasztronómus volt. Amikor 1885-ben elkészítette a róla elnevezett édességet, célja az volt, hogy olyan tortát készítsen, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad.
A tortát először 1885-ben, az első Budapesti Országos Általános kiállításon mutatta be a nagyközönségnek. Első kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és Ferenc József is. A dobostorta ekkor kezdte meg világhódító útját. Más volt, mint az addig megszokott torták, kitűnt közülük egyszerű eleganciájával, hiszen akkoriban az emeletes felcicomázott torták voltak a megszokottak. Másik titka a vajkrém volt, amelyet akkoriban még nem ismertek – a torták főzött krémekkel, tejszínhabbal készültek. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta masszája Dobos C. József találmánya volt. A legenda szerint az édes vajkémre a vajat köpülő fiú tévedése vezetett rá, aki só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. A cukrászmester az „elrontott” vajból alkot ta meg híres művét.
Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Rólunk

Balassagyarmaton, a Jagyutt Cukrászat és általa működtetett Orchidea Cukrászda gyökerei, az 1950-es évekig vezethetők vissza.

Olvasson rólunk

Member Access